بیشترین مدت زمانی که یاخته ها در آن سپری می کنند مربط به مرحله اینترفاز می باشد. خود این مرحله همان طور که گفته شد از سه بخش:G1 ، S ، G2 تشکیل شده است. که در هر کدام از آن ها کار های مختلفی صورت می گیرد.
از جمله موارد مهمی که در اینترفاز رخ می دهد شامل موارد زیر است:
نکته: علاوه بر این که اکثر زمان مربوط به چرخه یاخته ای در اینترفاز می گذرد؛ اکثر فعالیت های یاخته نیز در مرحله اینترفاز انجام می شود؛ در واقع تمامی فعالیت های یاخته به جز فعالیت های مربوط به تقسیم در اینترفاز انجام می شود.
نکته: دنا موجود در هسته در حالتی که یاخته تقسیم نمی شود به صورت کروماتینی است پس در تمامی مراحل اینترفاز نیز دنا به صورت کروماتینی می باشد.
مرحله وقفه اول یا G1
نکته: یاخته های عصبی که تقسیم نمی شوند در مرحله G0 متوقف شده اند و وارد مرحله S نمی شوند.( البته همه این یاخته ها اینگونه نیستند و به ندرت ممکن است یاخته هایی از این نوع نیز تقسیم و وارد مراحل بعدی شود.)
مرحله S
بیاین راحت تر مقایسه کنیم این مسئله رو! فام تن به دو حالت مضاعف و یا غیر مضاعف دیده میشه که در حالت مضاعف دو رشته دنا داره ولی وقتی که مضاعف نیست یه رشته دنا داره.
برای اینکه فام تن دو تا رشته دنا داشته باشه باید تو مرحله S از چرخه سلولی همانند سازی کنه.
این از فام تن! حالا دنا چجوریه؟ دنا همیشه و همه جا دو رشته ای هستش یعنی اگه با میکروسکوپ دنا رو ببینیم خود دنا همیشه به صورت دورشته مارپیچی دیده میشه که به هر یک از رشته های دنا رشته پلی نوکلئوتیدی گفته میشه.
چه رشته تو رشته ای شد!!!
در مرحله S تعداد کروموزوم (فام تن) دو برابر نمی شود بلکه فام تن غیر مضاعف تبدیل به فام تن مضاعف می شود اما دنا چون همانند سازی انجام می دهد دو برابر می شود. (اگر یک دنای دو رشته ای قبل از مرحله S داشته باشیم بعد از مرحله S دو دنای دو رشته ای خواهیم داشت و اگر دو فام تن غیر مضاعف قبل از مرحله S داشته باشیم بعد از این مرحله دو فام تن مضتعف خواهیم داشت.)
مرحله وقفه دوم یا G2
در کل فرایند تقسیم به دو حالت تقسیم می شود:
پس از این که اینترفاز تمام شد سلول وارد مرحله تقسیم می شود.
در کل دو نوع تقسیم در یوکاریوت ها دیده می شود: تقسیم میتوز و تقسیم میوز
نکته: در همه یاخته های یوکاریوتی نیز تقسیم میتوز و میوز دیده نمی شود به عنوان مثال در یاخته هایی مانند گبلول های قرمز بالغ یا عناصر آوندی که هسته تحلیل رفته است تقسیم میتوز و میوز دیده نمی شود.
نکته: در یاخته های مرده مانند آوند های چوبی(تراکئید، اسکلروئید) و فیبر ها نیز تقسیم میتوز و میوز دیده نمی شود.
تقسیم میتوز و میوز که هر دو مربوط به هسته هستند در گفتار های بعدی به صورت کامل مورد بررسی قرار می گیرد.
در تقسیم سیتوپلاسم نیز غشای یاخته تقسیم می شود و در نهایت یک یاخته مادر به دو یاخته دختری تبدیل می شود.
نکته: اگر یاخته ای تقسیم میتوز را انجام دهد اما تقسیم سیتوپلاسم در آن انجام نگیرد در این صورت یک یاخته چند هسته ای خواهیم داشت. مانند یاخته های ماهیچه ای قلبی