ما در ابتدا دستگاه عصبی را به دو گروه دستگاه عصبی مرکزی محیطی تقسیم کردیم. گفتیم که دستگاه عصبی مرزی از مغز و نخاع تشکیل می شود و بخش های مختلف مغز و نخاع را مورد بررسی قرار دادیم. حال نوبت به دستگاه عصبی محیطی می رسد.
بخش پیکری دستگاه عصبی محیطی: همان طور که گفته شد این بخش در ارتباط با ماهیچه های اسکلتی می باشد و فعالیت آن هم به صورت ارادی می باشد و هم به صورت غیر ارادی می باشد.
به عنوان مثال وقتی می خواهیم دست خود را بلند کنیم به صورت ارادی ان را کنترل می کنیم اما در انعکاس ها با وجود این که این ماهیچه های اسکلتی هستند که درگیر می شوند اما به صورت غیر ارادی عمل می کنیم.
اعکاس خود در واقع پاسخ سریع و ناگهانی ماهیه ها در مقابل محرک ها است. چون در انعکاس ها قشر مخ درگیر نمی شود و نیازی به پردازش اطلاعات نیست در نتیجه پاسخی سریعی صادر می شود.
به عنوان مثال وقتی که دست ما به شی داغی برخورد می کند در نتیجه این برخورد سریعا دست خود را می کشیم که این حرکت نوعی انعکاس است.
بخش خودمختار دستگاه عصبی محیطی: بخش خودمختار دستگاه عصبی محیطی به صورت خودمختار عمل میکند! یعنی به صورت ناآگاهانه و غیر ارادی عمل می کند.
بخش خودمختار برخلاف بخش پیکری دارای فعالیت همیشگی است و ویژگی های زیر را دارد: