تقسیم بندی که در بحث قبلی انجام دادیم در ارتباط با شکل استخوان ها بود. در این بخش استخوان ها را از نظر ساختار مورد بررسی قرار می دهیم. در کل در استخوان ها را از نظر ساختار در دو گروه زیر تقسیم می کنیم:
بافت استخوانی فشرده: به بافت استخوانی فشرده، متراکم نیز گفته می شود. بافت استخوانی فشرده از چندین سامانه تشکیل شده است. به هر یک از این سامانه ها سامانه هاورس گفته می شود و در هر سامانه هاورس یک مجرا تحت عنوان مجرای هاورس قرار دارد.
در هر سامانه هاورس تیغه های استخوانی به گونه ای قرار گرفته اند که یک استوانه هم مرکز را به وجود آورده است.
تیغه های استخوانی در واقع خودشان از یاخته های استخوانی، ماده زمینه ای و کلاژن در اطراف ان ها تشکیل شده اند.در ماده زمینه ای نیز پروتئین و مواد معدنی وجود دارد.
در داخل مجرایی که در نتیجه کنار هم قرار گرفتن تیغه های استخوانی تشکیل شده است رگ های خونی اعصاب و رگ لنفی دیده می شود.
بافت استخوانی فشرده را می توانیم در بخش های زیر ببینیم:
بافت استخوانی اسفنجی: بافت استخوانی اسفنجی ساختاری کاملا متفاوت با فشرده دارد. این بافت استخوانی از میله و صفحه هایی تشکیل شده است که به صورت نامنظم در کنار هم قرار گرفته اند. داخل این میله وصفحات از رگ های خونی و مغز استخوان پر شده است.
مغز استخوان که در بافت اسفنجی مشاهده می شود دو نوع است: زرد و قرمز
مغز استخوان زرد بیشتر از چربی ها تشکیل شده است و این نوع مغز استخوان مجرای مرکزی که در استخوان دراز وجود دارد را پر می کند. مغز قرمز نیز در بافت اسفنجی دیده می شود.
در شرایط کم خونی مغز زرد به مغز قرمز تبدیل می شود.
هر چقدر میزان ماده زمینه ای در استخوان بیشتر باشد میزان تراکم آن بیشتر و در نتیجه استحکام استخوان نیز بیشتر می شود. ماده زمینه ای توسط یاخته های استخوانی ترشح می شوند و یاخته های استخوانی می توانند تا اواخر دوران رشد ماده زمینه ای را ترشح کنند.
استخوان بر خلاف آنچه که ما الان میبنییم در دوران جنینی بافت نرمی بود که این بافت نرم با اضافه شدن نمک و کلسیم سخت شده است.
بافت نرم استخوان + نمک + کلسیم = بافت سخت استخوان
پس از دوران رشد با افزایش سن میزان فعالیت یاخته های استخوانی کم می شود و در نتیجه بر تراکم آن کاسته و سختی استخوان نیز کاسته خواهد شد.
با افزایش فعالیت استخوان ها بر میزان تراکم و سختی استخوان افزوده می شود. به عنوان مثال افرادی که ورزش زیادی انجام می دهند دارای استخوان سختی خواهند بود اما در فضا نوردان که جاذبه ای هم وجود ندارد تا استخوان ها فعالیت کنند از میزان استحکم استخوان کاسته می شود.
هر چقدر میزان تراکم توده استخوانی بیشتر باشد استحکام استخوان نیز زیاد خواهد بود در نتیجه احتمال پوکی استخوان نیز در این افراد کم خواهد شد. پس هر چقدر تراکم توده استخوانی کم باشد پ.کی استخوان در افراد بیشتر می شود.
در واقع می توانیم بگوییم در پوکی استخوان تخریب توده استخوانی افزایش پیدا می کند.
افزایش تخریب توده استخوانی=کاهش تراکم استخوان= کاهش استحکام استخوان = پوکی استخوان
دلایل به وجود آمدن پوکی استخوان شامل موارد زیر است:
در شکل زیر نمونه استخوان طبیعی و پوکی استخوان را می بینید که در پوکی استخوان به علت افزایش تخریب استخوان و کاهش تراکم استخوان، حفره های بافت اسفنجی اندازه بزرگ تری نسبت به حالت طبیعی دارند.