برای مشاهده ویدیو های سه بعدی و انیمیشن های زیست شناسی به پیج  اینستا زیست باما به نشانیzistbamaسر بزنید.
|

اجزای خون

خون از بخش های مختلفی تشکیل شده است. اگر خون را در سانترفیوژ قرار بدهیم به دو قسمت تقسیم می شود:

پلاسما یا خوناب

سلول های خونی

  1. پلاسما:
    • بخش مایع خون است که حدود ۵۵ درصد از حجم خون را تشکیل می‌دهد.
    • بیشتر از آب تشکیل شده یعنی 90 درصد و حاوی مواد مختلفی مانند پروتئین‌ها (مانند آلبومین، گلوبولین و فیبرینوژن)، مواد مغذی (گلوکز، اسیدهای آمینه، چربی‌ها)، هورمون‌ها، الکترولیت‌ها (یون‌های سدیم، پتاسیم و …) و مواد زائد (مانند اوره و دی‌اکسید کربن) است.
    • پلاسما نقش مهمی در انتقال مواد، تنظیم pH و حفظ فشار خون دارد.
  2. سلول‌های خونی (عناصر جامد خون):
    این بخش حدود ۴۵ درصد از حجم خون را تشکیل می‌دهد و شامل سه نوع سلول اصلی است:
    • گلبول‌های قرمز :
      • مسئول انتقال اکسیژن و دی‌اکسید کربن هستند.
      • حاوی هموگلوبین هستند که به اکسیژن متصل می‌شود.
      • بدون هسته‌اند و در مغز استخوان تولید می‌شوند.
      • گلبول های قرمز 99 درصد سلول های خونی را تشکیل می دهند.
    • گلبول‌های سفید :
      • نقش اصلی آن‌ها دفاع از بدن در برابر عوامل بیماری‌زا (مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها و …) است.
      • انواع مختلفی دارند، از جمله نوتروفیل‌ها، لنفوسیت‌ها، مونوسیت‌ها، ائوزینوفیل‌ها و بازوفیل‌ها.
    • پلاکت‌ها :
      • در فرآیند انعقاد خون و ترمیم رگ‌های آسیب‌دیده نقش دارند.
      • قطعات سلولی کوچکی هستند که از قطعه‌قطعه شدن سلول‌های بزرگی به نام مگاکاریوسیت‌ها در مغز استخوان تشکیل می‌شوند.
نمودار اجزای خون

نمودار اجزای خون

  • خون
    • سلول‌های خونی (45%)
      • پلاکت‌ها (ترومبوسیت‌ها)
        • انعقاد خون
        • ترمیم رگ‌ها
      • گلبول‌های سفید (لکوسیت‌ها)
        • دفاع از بدن
        • انواع: نوتروفیل‌ها، لنفوسیت‌ها، …
      • گلبول‌های قرمز (اریتروسیت‌ها)
        • انتقال اکسیژن و CO₂
        • حاوی هموگلوبین
    • پلاسما (55%)
      • آب
      • پروتئین‌ها (آلبومین، گلوبولین، …)
      • مواد مغذی (گلوکز، اسیدهای آمینه، …)
      • هورمون‌ها
      • الکترولیت‌ها (سدیم، پتاسیم، …)
      • مواد زائد (اوره، CO₂)

مشاهده نکات اجزای خون

نحوه لخته شدن خون

zistbama وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *